Žebra s pivní marinádou
Suroviny
1 kg vepřových žeber s kostí
1 lžíce olivového oleje
1 menší červená cibule
2 stroužky česneku
2 lžičky červené curry pasty nebo 1 lžička tandoori pasty
70 g rajského protlaku
70 g kečupu
250 ml piva (typ viz postup)
2 lžíce worcestrové omáčky
2 lžíce hnědého cukru
1 lžíce octa
špetka uzené papriky
sůl
pepř
Postup
Předehřejte troubu na 130 °C. Vyložte plech alobalem a položte na něj žebra masitou stranou nahoru. Hojně posypte solí a pepřem. Vložte do trouby a začněte pomalu péct.
V hrnci rozpalte olivový olej, a přidejte na drobno pokrájenou červenou cibuli. Chvíli smažte a pak přidejte na silnější plátky pokrájený česnek a smažte, dokud cibule nezesklovatí. Přimíchejte kari pastu, která obalí cibuli a česnek, a poté přidejte zbývající přísady. Pokuste se vybrat pivo, které má více sladu a méně chmelu - Weihenstephaner, Affligem Blonde, Matuška Zlatá raketa, atd., ale obyčejný ležák bude fungovat taky. Vařte 20 až 30 minut za občasného míchání, dokud se směs nezmění na polohustou omáčku. Pak kousky rozmixujte ponorným mixérem a ještě chvíli povařte.
Žebra potírejte omáčkou přibližně každých 20 až 30 minut (také několikrát potřete spodní stranu) a pečte asi 3 hodiny.