Honzovy buchty s povidly

Suroviny

  • 500 g hladké mouky

  • 250 ml mléka

  • 50 g másla

  • 28 g droždí (2/3 kostky)

  • 100 g krupicového cukru

  • 2 vejce

  • 1 lžíce rostlinného oleje

  • špetka soli

  • 250 g povidel

  • 80 g sádla

  • 1 lžíce tuzemáku

  • moučkový cukr na posypání

Postup

Mléko rozdělíme do dvou kastrolků a oba lehce zahřejeme. V jednom kastrolku rozpustíme máslo a do druhého dáme trochu cukru, rozdrobíme droždí a necháme nakynout kvásek.

Do mísy nasypeme hladkou mouku, rozmícháme do ní špetku soli, přidáme zbytek cukru, olej, rozklepneme vejce a přilijeme ohřáté mléko s máslem a kvásek. Vše vypracujeme v hladké těsto, poprášíme moukou a necháme na teplém místě cca hodinu vykynout.

Z vykynutého těsta vyválíme na pomoučeném vále asi centimetr silný plát a hrnečkem vykrájíme kolečka, která budeme plnit. Doprostřed každého dílu položíme asi lžičku povidel, okraje těsta přehneme přes náplň a prsty stiskneme pevně k sobě. V dlani ještě uválíme do kuličky. Spojem položíme buchty dolů. Pekáč vymažeme rozpuštěným sádlem a postupně do něj skládáme buchty jednu vedle druhé, každou vždycky důkladně ze všech stran ještě pomažeme sádlem. Na závěr potřeme zbylým sádlem i vrchní stranu.

Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C asi 30 minut. V rendlíku zpěníme máslo s rumem, buchty pomažeme a necháme ještě dalších 10 minut dopéct. Po vyndání z trouby důkladně pomažeme ještě jednou a necháme nejméně hodinu vychladnout. Na talíři posypeme moučkovým cukrem.