Flammekueche

Alsaský koláč, Alsaská pizza, Tarte flambée

Suroviny

  • 250 g hladké mouky

  • 125 ml vody

  • 15 g másla

  • 3 g droždí

  • 250 g crème fraîche

  • 150 g anglické slaniny

  • 150 g červené cibule

  • 1 lžička soli

  • čtvrt lžičky nastrouhaného muškátového oříšku

  • pepř

Postup

V robotu použij nástavec typu hák. V misce rozmíchej droždí s vodou a vlij do mísy robotu. Přidej mouku a změklé máslo a míchej na středních otáčkách 8 minut do hladkého těsta. Těsto vyklop na pomoučený vál, vytvoř z něj kouli a nech hodinu zrát přikryté čistou utěrkou. Odpočinuté těsto rozděl na dva stejné díly.

V misce smíchej crème fraîche, sůl a muškátový oříšek. Cibuli a slaninu nakrájej na tenké nudličky. Rozehřej troubu na její maximum (zpravidla kolem 250 °C) a připrav pečící papír. Každý díl těsta vyválej na obdélník o velikosti plechu na pečení. Opatrně přenes tenké těsto na pečící papír, pomaž směsí crème fraîche, posyp cibulí a slaninou a opepři po celé ploše. Peč každý díl zvlášť 4 - 5 minut, dokud nezačnou okraje tmavnout.