Jahodová marmeláda s vanilkou

Suroviny

  • 2 kg jahod

  • 600 g medu

  • 1 vanilkový lusk

  • 50 g citrónové šťávy

  • půl lžičky mořské soli

  • 20 g másla

Postup

Dejte všechny jahody pokrájené na půlky či ještě menší kousky do velkého zavařovacího hrnce spolu s medem, podélně rozříznutým vanilkovým luskem, citrónovou šťávou a solí. Začněte zahřívat na středně silný výkon, dobře promíchejte, a jakmile začne směs probublávat, stáhněte výkon a za občasného míchání nechte pomalu vařit přibližně 60 minut. Pak přidejte máslo, zamíchejte a ještě chvilku nechte probublávat. Máslo se přidává na pročištění marmelády, aby neměla pěnu a byla průzračná, ale můžete jej vynechat. Pokud je tak akorát, plňte vysterilizované zavařovací sklenice a ihned je uzavírejte.