Jahodová marmeláda s vanilkou
Suroviny
2 kg jahod
600 g medu
1 vanilkový lusk
50 g citrónové šťávy
půl lžičky mořské soli
20 g másla
Postup
Dejte všechny jahody pokrájené na půlky či ještě menší kousky do velkého zavařovacího hrnce spolu s medem, podélně rozříznutým vanilkovým luskem, citrónovou šťávou a solí. Začněte zahřívat na středně silný výkon, dobře promíchejte, a jakmile začne směs probublávat, stáhněte výkon a za občasného míchání nechte pomalu vařit přibližně 60 minut. Pak přidejte máslo, zamíchejte a ještě chvilku nechte probublávat. Máslo se přidává na pročištění marmelády, aby neměla pěnu a byla průzračná, ale můžete jej vynechat. Pokud je tak akorát, plňte vysterilizované zavařovací sklenice a ihned je uzavírejte.