Špagety aglio, olio e peperoncino
Suroviny
90 g špaget
50 ml extra panenského olivového oleje
10 g česneku
5 g čerstvé červené chilli papričky
10 lístků plocholisté petržele
sůl
Postup
Do hrnce dej vařit 2 l vody, které osol 2 lžícemi soli. Jakmile se voda začne vařit, vlož do ní špagety, nech je 1 až 2 minuty zavařit a opatrně je promíchej vidličkou. Špagety dále uvař na skus. Uvařené špagety slij a 50 ml vody dej stranou. Česnek oloupej a nakrájej na tenké plátky. Chilli papričku nakrájej na menší kostičky. Plocholistou petržel nakrájej nahrubo.
Do pánve vlij olivový olej, přidej česnek a chilli papričku a teprve poté na středním ohni zahřívej, až česnek zezlátne. Přidej 50 ml vody, ve které se vařily špagety, promíchej a stáhni z ohně. Česnek a chilli musíte vložit do studené pánve s olejem teprve poté prohřát na středním ohni. Takto se do oleje maximálně uvolí aroma. Česnek během restování nesmí příliš zhnědnout, jinak by zhořkl. Z papričky pro větší pikantnost nemusíte vyndávat semínka. Můžete použít i sušené chilli papričky dle chuti. Ty můžete do oleje rozdrtit, jídlo pak bude velmi pikantní nebo ponechat 1 až 2 minuty v rozpáleném oleji celé a vyndat je pryč. Silice z papriček olej patřičně okoření, ale pokrm nebude ve výsledku tak pálivý.
Do pánve přidej uvařené špagety, pánev vrať na oheň, těstoviny prohřej, přidej nasekanou petržel a promíchej. Dále již nevař. Pánev s těstovinami dej na 2 minuty stranou, aby těstoviny nasákly tekutinu a podávej.