Brynzové halušky

Suroviny

  • 600 g brambor

  • 1 vejce

  • 250 g hladké mouky

  • 200 g brynzy

  • 1 cibule

  • případně 200 g anglické slaniny

  • sůl

Postup

Oloupané brambory nastrouháme do mísy, necháme chvíli odstát a poté z nich vymačkáme přebytečnou vodu. Přisypeme mouku, přidáme vejce a lžičku soli. Vypracujeme těsto, které necháme chvilku odstát. Do většího hrnce zatím dáme vařit vodu a osolíme ji.

Čtvrtinu těsta dáme na prkénko a namočeným nožem z něj do vroucí vody odkrajujeme malé nočky. Když vyplavou na hladinu, necháme je zvolna vařit asi 5 minut. Pak halušky vybereme sítem, pod tekoucí studenou vodou zchladíme a necháme odkapat. Stejným způsobem uvaříme i zbylé tři díly těsta a po druhé dávce vodu v hrnci vyměníme (nebo vaříme ve dvou hrncích).

Oloupanou cibuli (a případně slaninu) nakrájíme na kostičky. Vložíme do menší pánve a zvolna opečeme. Tuk slijeme do kastrolu a slaninu s cibulkou necháme okapat.

Uvařené halušky nahřejeme na pařáčku, a pokud máme, přidáme do kastrolu s tukem ze slaniny a opatrně promícháme a prohřejeme. Pak přidáme rozdrobenou brynzu a opatrně mícháme, dokud se nerozpustí. Halušky rozdělíme na talíře a posypeme je slaninou s cibulkou.