Pizza

Suroviny

  • 250 ml vlažné vody

  • 5 g čerstvého droždí

  • 5 g cukru krupice

  • 25 ml olivového oleje + 1 lžička na potření těsta

  • 500 g hladké mouky

  • 15 g soli

  • hladká mouka na podsypání těsta

Postup

V robotu použij nástavec typu hák. Ve vodě důkladně rozmíchej droždí, cukr a olivový olej. Do mísy robotu nasyp mouku, přilij vodu s droždím a olejem a začni pomalu míchat. Jakmile se mouka spojí s tekutou směsí, přidej sůl. Těsto míchej při středních otáčkách 10 minut, poté ho vyklop na pomoučený vál, vytvaruj z něj kouli a potři lžičkou olivového oleje, aby neoschla. Nech 10 minut odpočívat. Poté těsto rozděl na 3 stejné porce, ze kterých vytvoř bochánky. Ty polož na plech, přikryj je potravinářskou fólií a nech kynout 1 hodinu, nebo než zdvojnásobí svůj objem. Poté je vlož do lednice a nech do druhého dne vyzrát. Těsto vydrží v lednici po dobu tří dnů, ale nikdy těsto nezamrazujte.

Druhý den vyjmi těsto z lednice hodinu předtím, než budeš pizzu připravovat. Vál posypej moukou, těsto na něj polož, bouli zmáčkni dlaní a prsty roztahuj do kruhu tak, aby na kruhu zůstal zvýšený okraj. Těsto otoč a dále ho roztahuj tak, aby se do kruhu vešly obě ruce. Těsto nazdvihni, podsyp moukou, do kruhu těsta vlož obě ruce tak, aby nepřesahovaly přes okraj a krouživým pohybem pizzu roztahuj. Pravou rukou táhni směrem doprava, levou směrem nahoru. Takto těsto pomalu roztahuj, dokud nemá v průměru 32 cm. Pokud těsto při roztahování praskne, zalepte ho přetažením těsta směrem ze středu k trhlině.

Troubu rozehřej na její maximum (zpravidla kolem 250 °C, v peci by se pekla na 400 °C) a vlož dovnitř obráceně plech nebo plochý kámen vhodný pro pečení pizzy, aby se rozpálil. Připravené těsto polož na pečicí papír ve velikosti plechu a těsto potři náplní tak, aby okraj pizzy zůstal čistý. Vlož s papírem do rozehřáté trouby na plech nebo kámen a pizzu cca 12 minut peč.