Fazolky na smetaně
Suroviny
1 kg čerstvých zelených fazolek
1 středně velká cibule
3 bobkové listy
2 lžíce másla
3 lžíce zakysané smetany
1 lžička cukru
2 lžíce mouky
4 kuličky nového koření
500 ml mléka
1 lžíce octa
sůl
Postup
Na másle orestujeme najemno nakrájenou cibulku. Když zesklovatí, zaprášíme ji moukou a rychle orestujeme. Zalijeme mlékem (část mléka můžete nahradit smetanou, omáčka bude hutnější), přidáme bobkový list, nové koření a přivedeme k varu. Zmírníme plamen, přidáme ocet a provaříme alespoň 15 minut za občasného míchání.
Mezitím uvaříme fazolky. Fazolky propláchneme a okrájíme oba konce. Dáme je do vroucí mírně osolené vody a vaříme cca 5 minut do poloměkka. Fazolky můžete dochutit bylinkami, jako například čerstvým tymiánem nebo sekanou velkolistou petrželkou. Podávejte s vařenými bramborami. Slijeme a ihned vložíme do ledové vody, aby se fazolky přestaly vařit a tím si udržely krásnou zelenou barvu.
Z provařené omáčky vyndáme nové koření a bobkový list. Zjemníme ji zakysanou smetanou a dochutíme cukrem. Přidáme fazolky a krátce je prohřejeme.