Fazolky na smetaně

Suroviny

  • 1 kg čerstvých zelených fazolek

  • 1 středně velká cibule

  • 3 bobkové listy

  • 2 lžíce másla

  • 3 lžíce zakysané smetany

  • 1 lžička cukru

  • 2 lžíce mouky

  • 4 kuličky nového koření

  • 500 ml mléka

  • 1 lžíce octa

  • sůl

Postup

Na másle orestujeme najemno nakrájenou cibulku. Když zesklovatí, zaprášíme ji moukou a rychle orestujeme. Zalijeme mlékem (část mléka můžete nahradit smetanou, omáčka bude hutnější), přidáme bobkový list, nové koření a přivedeme k varu. Zmírníme plamen, přidáme ocet a provaříme alespoň 15 minut za občasného míchání.

Mezitím uvaříme fazolky. Fazolky propláchneme a okrájíme oba konce. Dáme je do vroucí mírně osolené vody a vaříme cca 5 minut do poloměkka. Fazolky můžete dochutit bylinkami, jako například čerstvým tymiánem nebo sekanou velkolistou petrželkou. Podávejte s vařenými bramborami. Slijeme a ihned vložíme do ledové vody, aby se fazolky přestaly vařit a tím si udržely krásnou zelenou barvu.

Z provařené omáčky vyndáme nové koření a bobkový list. Zjemníme ji zakysanou smetanou a dochutíme cukrem. Přidáme fazolky a krátce je prohřejeme.