Cizrna na paprice s pórkem

Suroviny

  • 3 plechovky cizrny nebo cca 500 g sušené cizrny

  • 2 velké cibule

  • 1 a půl lžíce sladké papriky

  • půl litru zeleninového vývaru

  • 2 větší pórky, omyté a nakrájené na šikmé proužky

  • cca 250 ml rostlinné nebo ořechové smetany

  • 1 citrón

  • sezamový, slunečnicový či olivový olej

  • pepř a sůl

Postup

Pokud používáte sušenou cizrnu, propláchněte ji a přes noc (cca 8 hodin) namočte. Poté ji slijte, znovu zalijte vodou a v hrnci přiveďte k varu. Vařte asi 2 hodiny do měkka. Když máte uvařenou cizrnu nebo otevřené konzervy, můžete se pustit do vaření. Cibuli nakrájejte na drobno a orestujte ji na oleji ve větším hrnci (cca 5 minut), poté přidejte papriku a restujte ještě minutu až dvě (ne moc dlouho, aby paprika nezhořkla). Zalijte vývarem a nechte povařit do měkka. Mezitím obsah jedné plechovky cizrny včetně tekutiny rozmixujte do hladka tyčovým mixérem. Rozmixovaná cizrna poslouží jako zahušťovadlo. Když je cibulka v hrnci měkká, rovněž ji spolu s vývarem rozmixujte tyčovým mixérem. Do hrnce přidejte rozmixovanou cizrnu i nerozmixované luštěniny a nakrájený pórek. Opět přiveďte k varu a na mírném plamenu vařte, dokud pórek nezměkne. Poté sejměte z ohně, vmíchejte rostlinnou smetanu a šťávu z půlky citrónu. Ochutnejte a dochuťte další citrónovou šťávou, pepřem, solí, příp. špetkou sladké papriky.