Hrachová kaše
Suroviny
250 g žlutého hrachu nebo favy (krétský hrách)
200 g mrkve
300 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
1 střední žlutá cibule
1 menší červená cibule
1 menší cuketa
1 žlutá paprika
1 rajče
2 bobkové listy
2 stroužky česneku
šťáva z jednoho citronu
polévková lžíce cukru
snítka rozmarýnu
pepř
sůl
olivový olej
Postup
Hrách na 2 - 3 hodiny namočíme do vody. Žlutou cibuli, mrkev i česnek nakrájíme nadrobno, v hrnci rozpálíme čtyři polévkové lžíce olivového oleje a cibuli s mrkví orestujeme, až začnou sklovatět. Přidáme bobkové listy, rozmarýn a česnek a ještě chvíli restujeme, až se vše rozvoní.
Hrách scedíme a přidáme k zelenině. Zalejeme vývarem, přidáme cukr, pepř a sůl, a za občasného míchání vaříme cca hodinu a půl, dokud nebude hrách měkký. Vylovíme bobkové listy a rozmarýn, přidáme citronovou šťávu a tyčovým mixérem vše rozmixujeme v hladkou kaši.
Červenou cibuli, papriku, cuketu a rajče nakrájíme na silnější kolečka nebo plátky a na grilu nebo vroubkované pánvi ugrilujeme s trochou olivového oleje, soli a pepře. Kaši nandáme na talíře a poklademe grilovanou zeleninou.