Hrachová kaše

Suroviny

  • 250 g žlutého hrachu nebo favy (krétský hrách)

  • 200 g mrkve

  • 300 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru

  • 1 střední žlutá cibule

  • 1 menší červená cibule

  • 1 menší cuketa

  • 1 žlutá paprika

  • 1 rajče

  • 2 bobkové listy

  • 2 stroužky česneku

  • šťáva z jednoho citronu

  • polévková lžíce cukru

  • snítka rozmarýnu

  • pepř

  • sůl

  • olivový olej

Postup

Hrách na 2 - 3 hodiny namočíme do vody. Žlutou cibuli, mrkev i česnek nakrájíme nadrobno, v hrnci rozpálíme čtyři polévkové lžíce olivového oleje a cibuli s mrkví orestujeme, až začnou sklovatět. Přidáme bobkové listy, rozmarýn a česnek a ještě chvíli restujeme, až se vše rozvoní.

Hrách scedíme a přidáme k zelenině. Zalejeme vývarem, přidáme cukr, pepř a sůl, a za občasného míchání vaříme cca hodinu a půl, dokud nebude hrách měkký. Vylovíme bobkové listy a rozmarýn, přidáme citronovou šťávu a tyčovým mixérem vše rozmixujeme v hladkou kaši.

Červenou cibuli, papriku, cuketu a rajče nakrájíme na silnější kolečka nebo plátky a na grilu nebo vroubkované pánvi ugrilujeme s trochou olivového oleje, soli a pepře. Kaši nandáme na talíře a poklademe grilovanou zeleninou.