Panna cotta

Suroviny

  • 500 ml smetany ke šlehání

  • 8 g plátkové želatiny (5 plátků)

  • 150 g krupicového cukru

  • 1 vanilkový lusk

Na polevu:

  • 150 ml vody

  • 10 g vanilkového cukru

  • 8 g kukuřičného škrobu

  • 5 lžic jahodového sirupu (Monin, Kytl)

  • 12 jahod

Postup

Plátky želatiny namoč do studené vody. Smetanu nalij do hrnce a přidej cukr. Vanilkový lusk podélně rozřízni a špičkou nože z něj do smetany vyškrábni semínka, pak do ní přihoď i celý lusk. Zahřej těsně pod bod varu - z hrnce se bude kouřit, ale nebude bublat. Odstav z ohně a nech 2 minuty zchladnout. Nabobtnalou želatinu rukou vyždímej, přidej do ohřáté smetany a metličkou pečlivě rozmíchej. Pak přeceď přes jemné síto do misek a nech alespoň 4 hodiny vychladit v lednici.

Postup na polevu: V hrnci smíchej vodu s cukrem a škrobem a svař na mírném ohni. Odstav z ohně a vmíchej jahodový sirup. Nech trochu zchladnout, panna cottu přelij polevou a dozdob kousky jahod. Alternativně můžeš panna cottu pomocí příborového nože a vodní lázně (povolí želatinu) vyklopit na talířek, polevu přelít okolo a dozdobit jahodami.