Boloňské ragú
Suroviny
2 bobkové listy
10 kuliček černého pepře
5 kuliček nového koření
100 g larda nebo pancetty
100 ml olivového oleje
špetka mletého muškátového oříšku
200 ml vody nebo hovězího vývaru
400 g mletého hovězího krku
400 g mletého vepřového boku
30g soli
150 g rajčatového protlaku (ne konzervovaná rajčata)
2 špetky čerstvě mletého pepře
300 ml suchého červeného vína
200 g cibule
3 stroužky česneku
300 g očištěné mrkve
200 g celeru
100 g řapíkatého celeru
Postup
Připrav sáček s kořením, do látky vlož bobkové listy, kuličky pepře a nového koření. Pevně zavaž kuchyňským motouzem. Dej stranou.
Cibuli a česnek oloupej a nakrájej najemno. Mrkev a celer nakrájej na kostičky 0,5 x 0,5cm. Stonek řapíkatého celeru omyj a rozkroj podélně na poloviny a ty nakrájej na malé kousky. Lardo nakrájej na kostičky 1 x 1 cm.
Na středním ohni v kastrolu rozpal olej a přidej lardo a pancettu. Jakmile začne lardo zlátnout, přidej mrkev, celer a řapíkatý celer. Za častého míchání orestuj zeleninu dozlatova. Přidej cibuli a za častého míchání ji orestuj dozlatova. Přidej maso a česnek. Důkladně vše promíchej a osol. Stáhni oheň na třetinu, často míchej a nech provařit.
Přidej protlak a důkladně zamíchej. Za častého míchání provař 15 minut. Přidej sáček s kořením a přidej čerstvě mletý pepř. Přilij vino, zamíchej a nech za občasného míchání 20 minut vařit.
Přilij 100 ml vody, stáhni oheň na minimum, přidej muškátový oříšek, zamíchej a přiklop pokličkou. Nech dusit 3 hodiny za občasného míchání. Pokud se tekutina z kastrolu odpaří příliš, přidej zbylou vodu.