Boloňské ragú

Suroviny

  • 2 bobkové listy

  • 10 kuliček černého pepře

  • 5 kuliček nového koření

  • 100 g larda nebo pancetty

  • 100 ml olivového oleje

  • špetka mletého muškátového oříšku

  • 200 ml vody nebo hovězího vývaru

  • 400 g mletého hovězího krku

  • 400 g mletého vepřového boku

  • 30g soli

  • 150 g rajčatového protlaku (ne konzervovaná rajčata)

  • 2 špetky čerstvě mletého pepře

  • 300 ml suchého červeného vína

  • 200 g cibule

  • 3 stroužky česneku

  • 300 g očištěné mrkve

  • 200 g celeru

  • 100 g řapíkatého celeru

Postup

Připrav sáček s kořením, do látky vlož bobkové listy, kuličky pepře a nového koření. Pevně zavaž kuchyňským motouzem. Dej stranou.

Cibuli a česnek oloupej a nakrájej najemno. Mrkev a celer nakrájej na kostičky 0,5 x 0,5cm. Stonek řapíkatého celeru omyj a rozkroj podélně na poloviny a ty nakrájej na malé kousky. Lardo nakrájej na kostičky 1 x 1 cm.

Na středním ohni v kastrolu rozpal olej a přidej lardo a pancettu. Jakmile začne lardo zlátnout, přidej mrkev, celer a řapíkatý celer. Za častého míchání orestuj zeleninu dozlatova. Přidej cibuli a za častého míchání ji orestuj dozlatova. Přidej maso a česnek. Důkladně vše promíchej a osol. Stáhni oheň na třetinu, často míchej a nech provařit.

Přidej protlak a důkladně zamíchej. Za častého míchání provař 15 minut. Přidej sáček s kořením a přidej čerstvě mletý pepř. Přilij vino, zamíchej a nech za občasného míchání 20 minut vařit.

Přilij 100 ml vody, stáhni oheň na minimum, přidej muškátový oříšek, zamíchej a přiklop pokličkou. Nech dusit 3 hodiny za občasného míchání. Pokud se tekutina z kastrolu odpaří příliš, přidej zbylou vodu.