Ratatouille
Suroviny
1 snítka tymiánu,
1 bobkový list
3 lístky plocholisté petržele
zelená část listu pórku
4 lístky bazalky
1 snítka tymiánu
sůl dle chuti
3 stroužky česneku
120 g červené papriky
120 g zelené papriky
320 g menší cukety
320 g lilku
150 ml olivového oleje
1 kávová lžička rajčatového protlaku
čerstvě mletý pepř dle chuti
500g zralých rajčat
90 g cibule
Postup
Připrav bouquet garni - z pórku odkroj zelenou část listu o délce 10 cm, umyj ji pod studenou vodou. Do listu zabal bobkový list, tymián, petržel a bazalku. Pevně převaž kuchyňským provázkem. Rajčata nařízni do kříže a zblanšíruj - ponoř je na 30 vteřin do vroucí vody a ihned je zchlaď v ledové vodě s ledem. Stačí 1 minuta. Rajčata oloupej a rozkroj. Vyjmi středy se semínky, vymačkej je do misky a přeceď. Šťávu doplň vodou na celkový objem 80 ml. Rajčatovou dužinu nakrájej na kostičky 0,5 cm. Cibuli a česnek oloupej a nakrájej najemno. Papriky omyj, osuš, zbav jádřince a nakrájej podélně na nudličky široké 0,5 cm. Cuketu a lilek omyj a osuš. Z cukety a lilku odkroj ze 4 stran dužinu se slupkou a nakrájej ji na stejně velké hranolky jako papriku. Střed se semínky vyhoď.
Na středním ohni v kastrolu rozpal 30 ml oleje a nech zesklovatět nakrájenou cibuli. Přidej papriky, přiklop pokličkou, stáhni trochu oheň a nech dusit 5 minut. Přidej rajčata a nech dusit dalších 5 minut. Zvyš teplotu, přidej protlak a za stálého míchání ho 1 minutu restuj. Přidej česnek, bouquet garni, tymián, rajčatovou šťávu, promíchej, sniž teplotu, přiklop poklicí a nech dusit dalších 5 minut.
Na vyšším ohni ve druhé pánvi rozehřej 60 ml oleje a dozlatova na něm 5 minut opeč cuketu. Nech ji okapat v cedníku. Do pánve přidej 60 ml oleje a dozlatova na něm 5 minut opeč lilek za občasného míchání. Vyndej ho a nech okapat v cedníku.
Lilek a cuketu přidej do pánve k zelenině, promíchej, osol a opepři. Odklop poklici, zvyš teplotu a odvař veškerou tekutinu z kastrolu pryč. Stáhni z ohně a vyjmi bouquet garni a tymián.