Pad thai
Suroviny
200 g rýžových nudlí
300 g kuřecích prsou
3 vejce
200 g červené cibule
150 g mrkve
4 stroužky česneku
20 g čerstvého zázvoru
limetka
2 polévkové lžíce cukru (ideálně třtinového)
3 polévkové lžíce tamarindové omáčky
3 polévkové lžíce rybí omáčky
2 polévkové lžíce sójové omáčky
20 ml slunečnicového oleje
1 jarní cibulka
100 g pórku
30 g nesolených arašídů
chilli paprička
čestvý koriandr
Postup
Rýžové nudle namočte do studené vody. V té budou 20 - 30 minut (podle tloušťky), během kterých byste měli stihnout přípravu ostatních surovin. Cibuli i mrkev nakrájejte najemno, kuřecí prsa na cca 2cm kousky. Prolisujte česnek a nastrouhejte zázvor. Limetku vymačkejte.
Ve woku na rozehřátém oleji osmažte maso ze všech stran, aby se zatáhlo. Poté přidejte vejce a lehce je osmažte stejným způsobem jako míchaná. Pak přidejte nakrájenou cibuli a mrkev a dvě minuty za občasného míchání smažte. Pak přidejte prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor a důkladně promíchejte. Sceďte namočené nudle a přidejte je na pánev. Poté přidejte cukr, rybí i sójovou omáčku, tamarindovou pastu a šťávu z limetky, důkladně promíchejte a za občasného míchání dvě minuty smažte. Pokud je směs moc suchá, podlejte vodou nebo kuřecím vývarem. Pak přidejte nakrájenou jarní cibulku a pórek a opět vše důkladně promíchejte a ještě chvíli posmažte. Hotové pad thai ozdobte arašídy, koriandrem a najemno nakrájenou chilli papričkou. Můžete přidat i smaženou cibulku.
Alternativa
Místo kuřecích prsou použijte kachní prso, u kterého předtím nařízněte kůži s tukem a hodinu jej pečte na 150 °C. Poté jej nakrájejte na nudličky a použijte podobně jako kučecí prda v původním receptu. Tuk s výpekem vyklopte do pánve společně s nudlemi, aby se nudle tolik nelepily a pad thai získalo další chuť.