Pad thai

Suroviny

  • 200 g rýžových nudlí

  • 300 g kuřecích prsou

  • 3 vejce

  • 200 g červené cibule

  • 150 g mrkve

  • 4 stroužky česneku

  • 20 g čerstvého zázvoru

  • limetka

  • 2 polévkové lžíce cukru (ideálně třtinového)

  • 3 polévkové lžíce tamarindové omáčky

  • 3 polévkové lžíce rybí omáčky

  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky

  • 20 ml slunečnicového oleje

  • 1 jarní cibulka

  • 100 g pórku

  • 30 g nesolených arašídů

  • chilli paprička

  • čestvý koriandr

Postup

Rýžové nudle namočte do studené vody. V té budou 20 - 30 minut (podle tloušťky), během kterých byste měli stihnout přípravu ostatních surovin. Cibuli i mrkev nakrájejte najemno, kuřecí prsa na cca 2cm kousky. Prolisujte česnek a nastrouhejte zázvor. Limetku vymačkejte.

Ve woku na rozehřátém oleji osmažte maso ze všech stran, aby se zatáhlo. Poté přidejte vejce a lehce je osmažte stejným způsobem jako míchaná. Pak přidejte nakrájenou cibuli a mrkev a dvě minuty za občasného míchání smažte. Pak přidejte prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor a důkladně promíchejte. Sceďte namočené nudle a přidejte je na pánev. Poté přidejte cukr, rybí i sójovou omáčku, tamarindovou pastu a šťávu z limetky, důkladně promíchejte a za občasného míchání dvě minuty smažte. Pokud je směs moc suchá, podlejte vodou nebo kuřecím vývarem. Pak přidejte nakrájenou jarní cibulku a pórek a opět vše důkladně promíchejte a ještě chvíli posmažte. Hotové pad thai ozdobte arašídy, koriandrem a najemno nakrájenou chilli papričkou. Můžete přidat i smaženou cibulku.

Alternativa

Místo kuřecích prsou použijte kachní prso, u kterého předtím nařízněte kůži s tukem a hodinu jej pečte na 150 °C. Poté jej nakrájejte na nudličky a použijte podobně jako kučecí prda v původním receptu. Tuk s výpekem vyklopte do pánve společně s nudlemi, aby se nudle tolik nelepily a pad thai získalo další chuť.