Katalánský krém
Suroviny
500 ml plnotučného mléka
100 g krupicového cukru
25 g kukuřičného škrobu
4 vaječné žloutky
1 ks celé skořice
kůra z 1 citronu
Postup
Do menšího hrnce přesejeme škrob, přidáme 3 - 4 lžíce studeného mléka a mícháme, dokud se škrob v mléce nerozpustí. Do druhého hrnce vlejeme zbylé mléko, přidáme citronovou kůru, skořici a polovinu množství cukru. Směs přivademe k varu a poté odstavíme a přikryjeme pokličkou, aby se nám nevypařilo aroma.
Žloutky oddělíme od bílků a našleháme společně se zbylým cukrem. Pak je přidáme do hrnce ke škrobu a promícháme. Do směsi přecedíme (abychom zachytili citronovou kůru a skořici) teplé mléko a opět promícháme. Pak celou směs za stálého míchání 2 minuty povaříme. Mícháme nejlépe metličkou, protože směs začne tuhnout a srážet se. Hotový krém lijeme do misek a necháme vychladnout, nejprve při pokojové teplotě, poté v lednici. Před servírováním můžeme přidat ovoce, panáka rumu nebo posypat třtinovým cukrem a hořákem jej zkaramelizovat. Pokud tento nemáme, můžeme dát krém na pár minut do trouby pod gril (formičky vložíme do pekáče plného studené vody anebo ledu, což to zabrání tomu, aby se krém srazil).