Česneková polévka

Suroviny

  • 12 stroužků česneku

  • půlka cibule

  • 3 brambory

  • litr vývaru (hovězí, kuřecí, zeleninový)

  • majoránka

  • pepř

  • sůl

  • 100 g eidamu

  • 100 g anglické slaniny

  • 3 krajíce chleba

  • 2 vejce

  • sádlo

Postup

Na lžíci sádla nechte zpěnit najemno nakrájenou cibuli. Když zesklovatí, přilejte vývar a také oloupané a na kostičky nakrájené brambory. Vařte asi 10-15 minut, dokud nebudou brambory měkké. Mezitím si nastrouhejte sýr a nakrájejte slaninu. Tu pak nasucho opečte na pánvi do zlatova. I chléb si pokrájejte na kostky a na sádle ho hezky opečte dokřupava. Pak polévku dochuťte solí, pepřem a majoránkou. V hrnečku si rozšlehejte vejce, promíchejte polévku, aby se v ní udělal vír, a za stálého míchání do ní vlijte vejce. Polévku ještě alespoň minutu vařte i s vejci. Vylisovaný česnek přidejte až na úplném konci, dlouhým vařením by ztratil chuť. Česnečku podávejte posypanou kostičkami opečené slaniny, sýrem a krutony.