Česneková polévka
Suroviny
12 stroužků česneku
půlka cibule
3 brambory
litr vývaru (hovězí, kuřecí, zeleninový)
majoránka
pepř
sůl
100 g eidamu
100 g anglické slaniny
3 krajíce chleba
2 vejce
sádlo
Postup
Na lžíci sádla nechte zpěnit najemno nakrájenou cibuli. Když zesklovatí, přilejte vývar a také oloupané a na kostičky nakrájené brambory. Vařte asi 10-15 minut, dokud nebudou brambory měkké. Mezitím si nastrouhejte sýr a nakrájejte slaninu. Tu pak nasucho opečte na pánvi do zlatova. I chléb si pokrájejte na kostky a na sádle ho hezky opečte dokřupava. Pak polévku dochuťte solí, pepřem a majoránkou. V hrnečku si rozšlehejte vejce, promíchejte polévku, aby se v ní udělal vír, a za stálého míchání do ní vlijte vejce. Polévku ještě alespoň minutu vařte i s vejci. Vylisovaný česnek přidejte až na úplném konci, dlouhým vařením by ztratil chuť. Česnečku podávejte posypanou kostičkami opečené slaniny, sýrem a krutony.