Španělský ptáček
Suroviny
4 plátky z hovězí kýty po 150 gramech
2 natvrdo uvařená vejce
2 okurky
100 ml láku z okurek
5 zarovnaných lžic plnotučné hořčice
4 střední cibule
100 g špeku
80 g gothajského salámu nebo klobásy
2 lžíce sádla
1 l hovězího vývaru
1 lžíce hladké mouky
sůl, pepř
Postup
Plátky naklepeme přes potravinářskou fólii, řádně osolíme a opepříme, a každý potřeme lžící hořčice. Na plátek naskládáme špalíček špeku (asi 10 g), špalíček gothaje (asi 20 g), vejce, polovinu podélně rozkrojené okurky a čtvrtku cibule. Řádně zabalíme a převážeme kuchyňským provázkem.
V kastrolu opečeme na sádle ptáčky ze všech stran dohněda. Vyndáme na talíř a do výpeku dáme nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájený špek. Orestujeme dohněda. Zaprášíme moukou a opět orestujeme dohněda. Zalijeme vývarem, přidáme hořčici, lák z okurek, promícháme, vrátíme ptáčky do hrnce, přivedeme k varu, stáhneme oheň na minimum, přiklopíme pokličkou a zvolna dusíme zhruba hodinu a půl doměkka. Ptáčky vyndáme, odstraníme z nich provázek a přendáme je do mísy. Šťávu dochutíme solí a pepřem a přecedíme ji přes síto.