Španělský ptáček

Suroviny

  • 4 plátky z hovězí kýty po 150 gramech

  • 2 natvrdo uvařená vejce

  • 2 okurky

  • 100 ml láku z okurek

  • 5 zarovnaných lžic plnotučné hořčice

  • 4 střední cibule

  • 100 g špeku

  • 80 g gothajského salámu nebo klobásy

  • 2 lžíce sádla

  • 1 l hovězího vývaru

  • 1 lžíce hladké mouky

  • sůl, pepř

Postup

Plátky naklepeme přes potravinářskou fólii, řádně osolíme a opepříme, a každý potřeme lžící hořčice. Na plátek naskládáme špalíček špeku (asi 10 g), špalíček gothaje (asi 20 g), vejce, polovinu podélně rozkrojené okurky a čtvrtku cibule. Řádně zabalíme a převážeme kuchyňským provázkem.

V kastrolu opečeme na sádle ptáčky ze všech stran dohněda. Vyndáme na talíř a do výpeku dáme nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájený špek. Orestujeme dohněda. Zaprášíme moukou a opět orestujeme dohněda. Zalijeme vývarem, přidáme hořčici, lák z okurek, promícháme, vrátíme ptáčky do hrnce, přivedeme k varu, stáhneme oheň na minimum, přiklopíme pokličkou a zvolna dusíme zhruba hodinu a půl doměkka. Ptáčky vyndáme, odstraníme z nich provázek a přendáme je do mísy. Šťávu dochutíme solí a pepřem a přecedíme ji přes síto.