Rajská omáčka
Suroviny
1 cibule
20 g másla
špetka soli
40 g hladké mouky
1 hřebíček
tymián dle chuti, pokud ho máme v rajské rádi
1 bobkový list
7 kuliček nového koření
7 kuliček černého pepře
600 ml hovězího vývaru, může být i půl na půl s vodou
lžíce oleje
100 g rajského protlaku
40 g cukru moučky nebo krupice dle kyselosti protlaku
Postup
Na rozpuštěném másle s olejem si v hrnci necháme zesklovatět pokrájenou cibuli. Během smažení přidáme rozvonět koření. Poté zaprášíme moukou a umícháme světlou jíšku. K jíšce přidáme protlak a ještě vše krátce za stálého míchání smažíme. Smažením protlaku částečně srazíme jeho kyselost. Vše zalijeme vývarem a řádně promícháme. Přidáme cukr a sůl dle chuti a přivedeme za občasného promíchání k varu. Povaříme cca 10 minut. Nakonec omáčku přecedíme, abychom z ní odstranili koření.