Rajská omáčka

Suroviny

  • 1 cibule

  • 20 g másla

  • špetka soli

  • 40 g hladké mouky

  • 1 hřebíček

  • tymián dle chuti, pokud ho máme v rajské rádi

  • 1 bobkový list

  • 7 kuliček nového koření

  • 7 kuliček černého pepře

  • 600 ml hovězího vývaru, může být i půl na půl s vodou

  • lžíce oleje

  • 100 g rajského protlaku

  • 40 g cukru moučky nebo krupice dle kyselosti protlaku

Postup

Na rozpuštěném másle s olejem si v hrnci necháme zesklovatět pokrájenou cibuli. Během smažení přidáme rozvonět koření. Poté zaprášíme moukou a umícháme světlou jíšku. K jíšce přidáme protlak a ještě vše krátce za stálého míchání smažíme. Smažením protlaku částečně srazíme jeho kyselost. Vše zalijeme vývarem a řádně promícháme. Přidáme cukr a sůl dle chuti a přivedeme za občasného promíchání k varu. Povaříme cca 10 minut. Nakonec omáčku přecedíme, abychom z ní odstranili koření.