Bábovka

Suroviny

  • 350 g polohrubé mouky

  • 300 g krupicového cukru

  • 6 vajec

  • 200 ml mléka

  • 250 g másla

  • 150 g vlašských ořechů

  • 50 g kakaa

  • máslo a hrubá mouka na vymazání formy

  • moučkový cukr na posypání hotové bábovky

Postup

Oddělíme žloutky od bílků. Z pěti bílků ušleháme pevný sníh. Pět žloutků a jedno celé vejce utřeme s cukrem a vyšleháme do pěny. Přidáme k ní mléko, rozpuštěné máslo, mouku, nasekané ořechy a trochu kakaa. Vše dobře promícháme a nakonec opatrně vmícháme sníh.

Bábovkovou formu důkladně vytřeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Vlijeme do ní těsto a dáme péct do trouby vyhřáté na 160 °C zhruba na 35 až 40 minut. Po upečení bábovku ihned vyklopíme z formy. Na talíři ji pak lehce posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme. Nejde-li bábovka vyklopit, přikryjte obrácenou formu mokrou utěrkou. Po chvilce se sama uvolní.

Do těsta můžete také přidat rozinky nebo udělat bábovku pouze světlou (bez přidání kakaa), nebo mramorovou tak, že do formy nalijete část těsta bez kakaa, a poté přidáte kakaové těsto.