Chutney z červené cibule
Suroviny
1 kg červené cibule (cca 8 větších cibulí)
150 ml balsamikového octa
150 ml červeného vinného octa
200 g hnědého cukru
25 ml olivového oleje
Špetka chilli
Postup
Dokonale vymyjte alespoň deset malých skleniček od dětské přesnídávky nebo od menších jogurtů. Víčka dejte zvlášť do kastrůlku s vodou na vyvaření.
Červenou cibuli oloupejte a nakrájejte nožem nahrubo na klínky. Do velkého hrnce dejte rozpálit olej. Do oleje přidejte cibuli a opékejte za občasného míchání, dokud nebude zlátnout. Nebojte se chvíli nemíchat, jen tak cibule chytne barvu.
Do hrnce nasypte hnědý cukr, chilli, přilijte vinný a balsamikový ocet a pořádně promíchejte. Duste pod pokličkou asi třicet minut, a často míchejte, protože cukr se rád připaluje. Nechte zredukovat na hustou omáčku o podobné konzistenci jako marmeláda.
Ještě horké plňte do čistých sklenic. Zavíčkujte vyvařenými horkými víčky. Utáhněte, postavte na víčko, za deset minut obraťte a nechte vychladnout nejlépe do druhého dne. Skladujte ve spíži.