Chutney z červené cibule

Suroviny

  • 1 kg červené cibule (cca 8 větších cibulí)

  • 150 ml balsamikového octa

  • 150 ml červeného vinného octa

  • 200 g hnědého cukru

  • 25 ml olivového oleje

  • Špetka chilli

Postup

Dokonale vymyjte alespoň deset malých skleniček od dětské přesnídávky nebo od menších jogurtů. Víčka dejte zvlášť do kastrůlku s vodou na vyvaření.

Červenou cibuli oloupejte a nakrájejte nožem nahrubo na klínky. Do velkého hrnce dejte rozpálit olej. Do oleje přidejte cibuli a opékejte za občasného míchání, dokud nebude zlátnout. Nebojte se chvíli nemíchat, jen tak cibule chytne barvu.

Do hrnce nasypte hnědý cukr, chilli, přilijte vinný a balsamikový ocet a pořádně promíchejte. Duste pod pokličkou asi třicet minut, a často míchejte, protože cukr se rád připaluje. Nechte zredukovat na hustou omáčku o podobné konzistenci jako marmeláda.

Ještě horké plňte do čistých sklenic. Zavíčkujte vyvařenými horkými víčky. Utáhněte, postavte na víčko, za deset minut obraťte a nechte vychladnout nejlépe do druhého dne. Skladujte ve spíži.