Hummus
Suroviny
200 g suché cizrny
špetka jedlé sody
2 stroužky česneku
2 lžíce sezamové pasty (tahini)
půl lžičky římského kmínu
půl lžičky soli
šťáva z půlku citrónu
3 lžíce panenského olivového oleje
Postup
Cizrnu namočte na 12 hodin do dostatečného množství studené vody (aspoň 5 cm přesahujícím hladinou nad cizrnu) se špetkou jedlé sody. Druhý den cizrnu slijte, vodu nahraďte novou vodou, přiveďte k varu, seberte počáteční pěnu a dál zvolna vařte zakryté nejméně 4 - 8 hodin do měkka.
Odstavte, vodu z vaření osolte 1/2 lžičkou soli, promíchejte a nechte v ní cizrnu vychladnout. Slijte přes cedník, nálev zachyťte do misky a prozatím uschovejte. Okapanou cizrnu nasypte do mixéru, přidejte tahini, prolisovaný česnek, čerstvě nadrcený římský kmín a rozmixujte. Za současného pozvolného chodu robota přilijte postupně tenkým pramínkem 200 ml zachyceného nálevu z vaření a mixujte, až vznikne světlý, hladký, téměř nadýchaný hummus. Ochutnejte, jemně okyselte citronovou šťávou, případně ještě osolte. Rozmixovaný hummus přendejte do servírovací misky a přelijte olivovým olejem.