Hummus

Suroviny

  • 200 g suché cizrny

  • špetka jedlé sody

  • 2 stroužky česneku

  • 2 lžíce sezamové pasty (tahini)

  • půl lžičky římského kmínu

  • půl lžičky soli

  • šťáva z půlku citrónu

  • 3 lžíce panenského olivového oleje

Postup

Cizrnu namočte na 12 hodin do dostatečného množství studené vody (aspoň 5 cm přesahujícím hladinou nad cizrnu) se špetkou jedlé sody. Druhý den cizrnu slijte, vodu nahraďte novou vodou, přiveďte k varu, seberte počáteční pěnu a dál zvolna vařte zakryté nejméně 4 - 8 hodin do měkka.

Odstavte, vodu z vaření osolte 1/2 lžičkou soli, promíchejte a nechte v ní cizrnu vychladnout. Slijte přes cedník, nálev zachyťte do misky a prozatím uschovejte. Okapanou cizrnu nasypte do mixéru, přidejte tahini, prolisovaný česnek, čerstvě nadrcený římský kmín a rozmixujte. Za současného pozvolného chodu robota přilijte postupně tenkým pramínkem 200 ml zachyceného nálevu z vaření a mixujte, až vznikne světlý, hladký, téměř nadýchaný hummus. Ochutnejte, jemně okyselte citronovou šťávou, případně ještě osolte. Rozmixovaný hummus přendejte do servírovací misky a přelijte olivovým olejem.