Bublanina

Suroviny

Na těsto:

  • 1 hrnek krupicového cukru

  • 1 hrnek hladké mouky

  • 1 hrnek polohrubé mouky

  • 3 vejce

  • 1 hrnek mléka

  • 2 sáčky vanilkového cukru

  • 1 sáček kypřícího prášku do pečiva

  • ovoce (třešně, meruňky, jahody, švestky, …)

  • máslo na vymazání pekáče

  • hrubá mouka na vysypání pekáče

  • moučkový cukr na posypání hotové bublaniny

Na drobenku:

  • 50 g hrubé mouky

  • 50 g másla

  • 50 g krupicového cukru

Postup

Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky utřeme s cukrem, přidáme vanilkový cukr a důkladně ušleháme do světlé pěny. Z bílků ušleháme pevný sníh. Přisypeme obě mouky promíchané s kypřicím práškem a vanilkovým cukrem, vlijeme mléko a umícháme hladké těsto. Na závěr do těsta opatrně vmícháme sníh z bílků. Pekáč musíte vymazat skutečně důkladně, jinak se bublanina ke stěnám přilepí a při vyndávání potrhá. Těsto pomalu nalijeme do vymazaného a hrubou moukou vysypaného pekáče, poklademe ovocem a posypeme drobenkou. Dáme péct do trouby rozehřáté na 160 °C a pečeme zhruba 20 až 25 minut dorůžova. Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.