Bublanina
Suroviny
Na těsto:
1 hrnek krupicového cukru
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek polohrubé mouky
3 vejce
1 hrnek mléka
2 sáčky vanilkového cukru
1 sáček kypřícího prášku do pečiva
ovoce (třešně, meruňky, jahody, švestky, …)
máslo na vymazání pekáče
hrubá mouka na vysypání pekáče
moučkový cukr na posypání hotové bublaniny
Na drobenku:
50 g hrubé mouky
50 g másla
50 g krupicového cukru
Postup
Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky utřeme s cukrem, přidáme vanilkový cukr a důkladně ušleháme do světlé pěny. Z bílků ušleháme pevný sníh. Přisypeme obě mouky promíchané s kypřicím práškem a vanilkovým cukrem, vlijeme mléko a umícháme hladké těsto. Na závěr do těsta opatrně vmícháme sníh z bílků. Pekáč musíte vymazat skutečně důkladně, jinak se bublanina ke stěnám přilepí a při vyndávání potrhá. Těsto pomalu nalijeme do vymazaného a hrubou moukou vysypaného pekáče, poklademe ovocem a posypeme drobenkou. Dáme péct do trouby rozehřáté na 160 °C a pečeme zhruba 20 až 25 minut dorůžova. Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.