Krémová dýňovo-pórková polévka

Suroviny

  • 1 pórek (celý i se zelenými listy)

  • 400 g očištěné dýňové dužiny nakrájené na kostky

  • 1,5 litru kuřecího vývaru nebo vody

  • 1 šalotku

  • 40 g másla nebo 4 polévkové lžíce olivového oleje

  • 1 cm pálivé papričky

  • 1 stroužek česneku

  • 2 mrkve středně velké

  • 1 oloupané rajče nakrájené na kousky nebo 2 polévkové lžíce suga

  • 2 polévkové lžíce ovesných vloček

  • 1 čajovou lžičku kmínu

  • 1 čajovou lžičku kari

  • Sůl

  • Olivový olej

Postup

Do hrnce dáme plátek másla, kmín a najemno nakrájenou šalotku a rukou rozmáčknutý stroužek česneku. Krátce, asi 2 minuty, orestujeme. Po restování odstraníme česnek, který nám již dostatečně předal svoje aroma. Přidáme nahrubo nakrájený celý pórek, mrkev, rajče (nebo sugo), pálivou papričku a kostky dýně. Zeleninu v hrnci osolíme a za občasného promíchání smažíme 8-10 minut. K osmažené zelenině přidáme 2 polévkové lžíce ovesných vloček. Zamícháme a zalijeme kuřecím vývarem nebo vodou. Polévku necháme povařit na mírném ohni asi 30 minut. Přidáme kari a ponorným mixerem vše rozmixujeme do hladka. Polévku necháme ještě 10 minut povařit. Následně ochutnáme a případně dosolíme. Jako přílohu podáváme kostičky pečiva opečené na sucho a následně pokapané olivovým olejem a osolené.