Hamburgerové žemle
Suroviny
350 g hladké mouky
100 ml mléka
100 ml vody
20 g droždí (půl kostky)
1 polévková lžíce moučkového cukru
1 čajová lžička soli
15 g rozpuštěného másla
1 vejce na potření
4 polévkové lžíce sezamových semínek
Postup
Smíchejte vlažné mléko, vodu, droždí a cukr a nechte vzejít kvásek, cca 10 minut, až se utvoří bublinková čepice. Přidejte mouku, sůl, rozpuštěné máslo a vypracujte nelepivou kouli hladkého těsta. Pokud se těsto příliš drolí, přidejte lžíci nebo dvě vody.
Těsto nechte v míse přikryté utěrkou kynout cca hodinu. Pak jej opět vypracujte do koule, rozdělte na 4 díly, z každého dílu vypracuje kouli zvlášť a klaďte je na plech vymazaný tukem nebo vyložený pečicím papírem. Na plechu nechte žemle kynout 45 minut, opět přikryté utěrkou.
Předehřejte troubu na 200 °C. Žemle potřete rozšlehaným vejcem a posypte sezamovými semínky. Plech šoupněte do trouby a pečte zhruba 15 minut. Upečené žemle nechte při pokojové teplotě vychladnout a změknout.