Hamburgerové žemle

Suroviny

  • 350 g hladké mouky

  • 100 ml mléka

  • 100 ml vody

  • 20 g droždí (půl kostky)

  • 1 polévková lžíce moučkového cukru

  • 1 čajová lžička soli

  • 15 g rozpuštěného másla

  • 1 vejce na potření

  • 4 polévkové lžíce sezamových semínek

Postup

Smíchejte vlažné mléko, vodu, droždí a cukr a nechte vzejít kvásek, cca 10 minut, až se utvoří bublinková čepice. Přidejte mouku, sůl, rozpuštěné máslo a vypracujte nelepivou kouli hladkého těsta. Pokud se těsto příliš drolí, přidejte lžíci nebo dvě vody.

Těsto nechte v míse přikryté utěrkou kynout cca hodinu. Pak jej opět vypracujte do koule, rozdělte na 4 díly, z každého dílu vypracuje kouli zvlášť a klaďte je na plech vymazaný tukem nebo vyložený pečicím papírem. Na plechu nechte žemle kynout 45 minut, opět přikryté utěrkou.

Předehřejte troubu na 200 °C. Žemle potřete rozšlehaným vejcem a posypte sezamovými semínky. Plech šoupněte do trouby a pečte zhruba 15 minut. Upečené žemle nechte při pokojové teplotě vychladnout a změknout.