Hovězí Stroganoff

Suroviny

  • 600 g špiček z hovězí svíčkové

  • 180ml smetany (min. 30 %)

  • 100 g zakysané smetany

  • 2 lžíce solených kaparů

  • 100 g nakládaných okurek

  • 100 g červené cibule

  • 8 středně velkých žampionů

  • 3 lžíce vody

  • 2 snítky tymiánu

  • 1 lžíce najemno nasekané plocholisté petržele

  • sůl

  • čerstvě mletý pepř

  • 90 ml olivového oleje

  • 1 lžíce rajčatového protlaku

  • 50ml suchého bílého vína

  • 4 lžíce worcesterské omáčky

Postup

Vyndej maso z lednice a nech ho přikryté čistou utěrkou 40 minut při pokojové teplotě. Po 40 minutách maso nakrájej na půl centimetru silné plátky, vlož do mísy, zalij 40 ml olivového oleje a promíchej. Nech stranou při pokojové teplotě.

V misce rozmíchej smetanu se zakysanou smetanou a nech stranou v pokojové teplotě. Kapary vyper pod tekoucí studenou vodou a dej je stranou. Okurky nakrájej šikmo na kolečka silná 2 mm. Cibuli oloupej a nakrájej na tenké měsíčky. Žampiony očisti a nakrájej na plátky silné 4 mm. Sdrhni lístky tymiánu a překrájej je. Worcesterskou omáčku smíchej v misce se 3 lžícemi vody.

Maso osol a opepři z obou stran. Na vyšším ohni rozpal pánev. Jakmile začne kouřit, vlij do ní 20 ml oleje. Do horkého oleje vlož rychle plátky masa tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Peč je 40 vteřin a otoč je. Peč je dalších 40 vteřin a dej je stranou. Během pečení s masem nehýbej!

V pánvi rozpal zbytek oleje, jakmile se z něj začne kouřit, přidej žampiony a cibuli a orestuj je. Stačí 2 minuty za občasného míchání. Přidej protlak, stáhni oheň na polovinu a míchej 2 minuty. Přidej kapary a okurky. Zamíchej. Přilij víno, ihned přidej všechno opečené maso a míchej půl minuty. Přilij worcesterskou omáčku a míchej 2 minuty. Opět zvyš oheň, přidej smetanu a 2 minuty vše za občasného míchání prohřej. Osol a opepři dle chuti, přidej nasekanou petržel a promíchej. Stáhni z ohně.