Rohlíky
Suroviny
500 g hladké mouky
260 g vlažné vody
30 g sádla
1-2 čajové lžičky soli
20 g kvasnic (půl kostky)
Lžička moučkového cukru
Mák na posyp
Postup
Smíchejte věci na kvásek - vodu, kvasnice a sladidlo. Po 15 minutách se utvoří bublinková čepice. Na kvásek prosejte mouku (opravdu použijte sítko - nadýchanější střídka) a přidejte sůl a rozehřáté sádlo. Případně přepuštěné máslo nebo řepkový olej ve stejném množství. Vypracujte těsto do hladka. Vytvořte kouli těsta, lehce poprašte moukou a nechte přikryté kynout 50 minut.
Rozdělte těsto na 8 stejných dílů o váze 80-90 g. Každý díl rozválejte do trojúhelníku o tloušťce cca 3 mm (není nutné podsypávat, naopak, mírné přilepení je žádoucí pro napnutí těsta při rolování rohlíku). Od širší strany motejte oběma rukama rovnoměrně ke špičce, aby špička skončila uprostřed ruličky. Po umotání rohlíku válejte ruličku po ploše sem tam dál. Klidně přitlačte a jakoby rohlík natahujte směrem do stran. Rovnoměrně rozložte na plech tak, aby měly v nejširších stranách před vykynutím mezeru cca 4 cm. Na plechu nechte kynout rohlíky 50 minut přikryté utěrkou.
Mezitím předehřejte troubu na 250 °C, druhý plech pro pozdější vytvoření páry dejte na dno trouby. Rozprašovačem na kytky pokropte vykynuté rohlíky a posypte mákem. Plech s rohlíky vložte do spodní třetiny trouby. Vylejte hrnek horké vody na rozpálený plech na dně a rychle zavřete dvířka, ať pára neuteče. Pečte 5 minut na 250 °C. Pak vyvětrejte páru a pokračujte dalších 9-11 minut.
Vypečené rohlíky mají krásnou zlato hnědou barvu. Světlá až zlatá je málo. Vyndejte upečené rohlíky na mřížku, aby zespodu nezkondenzovala voda. Ještě horké rohlíky pokropte vodou z rozprašovače, voda se vypaří a rohlíky se budou krásně lesknout.