Ramen

Suroviny

  • 600 g vepřového bůčku

  • 600 ml kuřecího vývaru

  • 200 g světlých pšeničných nudlí (udon)

  • 3 stroužky česneku

  • 10 g zázvoru

  • 3 polévkové lžíce sojové omáčky

  • 1 polévková lžíce rybí omáčky

  • 1 polévková lžíce moučkového cukru

  • 1 polévková lžíce citronové šťávy

  • 1 polévková lžíce sezamového oleje

  • 4 vejce

  • 2 jarní cibulky

  • půl pórku

  • malá červená cibule

  • chilli paprička

  • pepř

  • sůl

  • kmín

Postup

V horní tukové vrstvě bůčku udělejtě několik řezů nožem a polejte jej trochou horké vody, abe se řezy rozevřely. Bůček dejte do pekáčku tukem vzhůru, osolte, opepřete a zlehka okmínujte. Podlejte malým množstvým vody a vložte do trouby rozehřáté na 200 °C. Pečte cca 30 minut, pak stáhněte teplotu na 150 °C a pečte další dvě hodiny. Bůček občas polejte výpekem.

Uvařte vejce na měkko nebo polotvrdo tak, aby byl žloutek ještě trochu mazlavý. jarní cibulku, pórek a chilli papričku nakrájejte na kolečka. Červenou cibuli nakrájejte na velmi tenké půlměsíčky.

V kastrolku rozehřejte sezamový olej a nastrouhejte do něj zázvor a prolisujte česnek. Zlehka orestujte a přidejte vývar, sojovou i rybí omáčku, citronovou šťávu a cukr. Můžete přidat i další koření dle libosti (sušená cibule, pálivá paprika, tabasco, miso pasta atd.). Za občasného míchání přiveďte k varu, přidejte nudle, tři minuty povařte a stáhněte z ohně.

Upečený bůček nakrájejte na plátky, případně natrhejte na kousky, pokud se příliš rozpadá. Do misek rozlejte vývar s nudlemi, přidejte hromádku masa, hromádku jarní cibulky a pórku, hromádku chilli papričky, pár půlměsíčků červené cibule a podélně rozpůlené vejce.