Ramen
Suroviny
600 g vepřového bůčku
600 ml kuřecího vývaru
200 g světlých pšeničných nudlí (udon)
3 stroužky česneku
10 g zázvoru
3 polévkové lžíce sojové omáčky
1 polévková lžíce rybí omáčky
1 polévková lžíce moučkového cukru
1 polévková lžíce citronové šťávy
1 polévková lžíce sezamového oleje
4 vejce
2 jarní cibulky
půl pórku
malá červená cibule
chilli paprička
pepř
sůl
kmín
Postup
V horní tukové vrstvě bůčku udělejtě několik řezů nožem a polejte jej trochou horké vody, abe se řezy rozevřely. Bůček dejte do pekáčku tukem vzhůru, osolte, opepřete a zlehka okmínujte. Podlejte malým množstvým vody a vložte do trouby rozehřáté na 200 °C. Pečte cca 30 minut, pak stáhněte teplotu na 150 °C a pečte další dvě hodiny. Bůček občas polejte výpekem.
Uvařte vejce na měkko nebo polotvrdo tak, aby byl žloutek ještě trochu mazlavý. jarní cibulku, pórek a chilli papričku nakrájejte na kolečka. Červenou cibuli nakrájejte na velmi tenké půlměsíčky.
V kastrolku rozehřejte sezamový olej a nastrouhejte do něj zázvor a prolisujte česnek. Zlehka orestujte a přidejte vývar, sojovou i rybí omáčku, citronovou šťávu a cukr. Můžete přidat i další koření dle libosti (sušená cibule, pálivá paprika, tabasco, miso pasta atd.). Za občasného míchání přiveďte k varu, přidejte nudle, tři minuty povařte a stáhněte z ohně.
Upečený bůček nakrájejte na plátky, případně natrhejte na kousky, pokud se příliš rozpadá. Do misek rozlejte vývar s nudlemi, přidejte hromádku masa, hromádku jarní cibulky a pórku, hromádku chilli papričky, pár půlměsíčků červené cibule a podélně rozpůlené vejce.