Linguine alla carbonara
Suroviny
3 žloutky
špetka soli
2 lžičky čerstvě mletého pepře
2 lžíce nastrouhaného parmezánu
5 plátků (30 g) pancetty, anglické slaniny nebo podobné uzeniny
2 lžíce soli
90 g sušených linguine
Postup
Do hrnce dej vařit důkladně osolenou vodu. Jakmile se voda začne vařit, vlož do ní těstoviny, nech je 1 až 2 minuty zavařit a opatrně je promíchej. Těstoviny uvař na skus, slij a 100ml vody dej stranou.
Pancettu nakrájej na nudličky, vlož je do studené pánve a při střední teplotě je za občasného míchání restuj dozlatova. Polovinu vyjmi a nech okapat na kuchyňském papíru. V misce smíchej žloutky se solí, pepřem, 1 lžicí parmezánu a dej stranou.
Do pánve přidej uvařené těstoviny, přilij 100 ml vody z těstovin a žloutkovou směs. Vše promíchej a stáhni z ohně. Žloutky musí vytvořit emulzi. Nesmí se srazit. Na talíři posypej těstoviny osušenou pancettou a zbytkem parmezánu.