Celozrnný chléb
Suroviny
350 ml vlažné vody
175 g hladké špaldové mouky
175 g celozrnné žitné mouky
12 g čerstvého droždí
1 lžíce soli
1 lžíce cukru
1 lžíce oleje
1 lžička octa
100 g semínek (slunečnicová, dýňová, lněná atd.)
Hera na vymazání formy
Postup
Ve velké míse smícháme vlažnou vodu a cukr, rozdrobíme droždí a necháme ho nakynout. Pak přidáme ocet a olej a začneme míchat. Postupně přidáme hladkou mouku, celozrnnou mouku a sůl a vypracujeme řídké kašovité těsto, do kterého přimícháme polovinu množství semínek. Těsto pak přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 45 minut.
Formu na chléb vymažeme tukem, stěrkou přemístíme těsto z mísy do formy a necháme přikryté utěrkou opět kynout asi 30 minut. Předehřejeme troubu na 185 °C. Pak těsto posypeme zbývajícími semínky a dáme péct na cca 50 minut. Že je chléb hotový poznáme tak, že se sám odděluje od stěn formy a jde z ní snadno vyklepnout na mřížku, na které vychladne, aniž by se zapařil.