Celozrnný chléb

Suroviny

  • 350 ml vlažné vody

  • 175 g hladké špaldové mouky

  • 175 g celozrnné žitné mouky

  • 12 g čerstvého droždí

  • 1 lžíce soli

  • 1 lžíce cukru

  • 1 lžíce oleje

  • 1 lžička octa

  • 100 g semínek (slunečnicová, dýňová, lněná atd.)

  • Hera na vymazání formy

Postup

Ve velké míse smícháme vlažnou vodu a cukr, rozdrobíme droždí a necháme ho nakynout. Pak přidáme ocet a olej a začneme míchat. Postupně přidáme hladkou mouku, celozrnnou mouku a sůl a vypracujeme řídké kašovité těsto, do kterého přimícháme polovinu množství semínek. Těsto pak přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 45 minut.

Formu na chléb vymažeme tukem, stěrkou přemístíme těsto z mísy do formy a necháme přikryté utěrkou opět kynout asi 30 minut. Předehřejeme troubu na 185 °C. Pak těsto posypeme zbývajícími semínky a dáme péct na cca 50 minut. Že je chléb hotový poznáme tak, že se sám odděluje od stěn formy a jde z ní snadno vyklepnout na mřížku, na které vychladne, aniž by se zapařil.