Francouzská cibulačka

Suroviny

  • 1 kg cibule

  • 80 g másla

  • 1 l hovězího vývaru

  • 2 lžíce hladké mouky

  • 100 ml bílého vína

  • 1 lžička soli

  • 1 bobkový list

  • 2 snítky tymiánu (nebo lžíce sušeného)

  • 2 stonky plocholisté petržele

  • 300 g nastrouhaného sýra Comté (50 g na porci)

  • sůl a pepř na dochucení

Postup

Cibuli oloupej, podélně překroj na polovinu a nakrájej na tenké nudličky. Na středním ohni ve větším kastrolu rozehřej máslo, přidej nakrájenou cibuli a pomalu ji restuj za občasného míchání 10 minut. Přiklop kastrol pokličkou a nech cibuli dusit 5 minut. Poté zamíchej, opět přiklop a nech dusit dalších 5 minut. Sundej poklici a za častého míchání nech cibuli pomalu zhnědnout do tmavě hnědé barvy. Bude to trvat cca 20 až 25 minut.

Ohřej vývar. Zkaramelizovanou cibuli zapraš moukou, 1 minutu vše míchej, přidej koření a přilij vino. Zamíchej. Vino nech zcela vyvařit. Přilij vývar, promíchej, osol, opepři a přiveď k varu. Stáhni oheň na třetinu a vař zpola zakryté 30 minut. Občas promíchej.

Horkou polévku nalij do misek a přidej nastrouhaný sýr. Můžeš přidat krutony nebo plátky opečených baget a opět bohatě zasypat sýrem.