Tvarohový koláč

Suroviny

Na těsto:

  • 5 vajec

  • 250 g třtinového cukru

  • 150 g změklého másla

  • 1 kg tvarohu

  • 1 lžíce vanilkového extraktu

  • 5 lžic hrubé mouky plus na vysypání

  • 1 prášek do pečiva

  • rozinky, sušené brusinky, případně čerstvé nebo kompotované broskve, meruňky nebo mandarinky

Na drobenku:

  • 100 g mouky

  • 100 g jemných ovesných vloček

  • 75 g třtinového cukru

  • 100 g másla

  • špetka soli

Postup

Připravte si drobenku - Rozpusťte máslo a přidejte ke směsi mouky, vloček a cukru. Lžící vše promíchejte tak, aby se utvořily drobné žmolky.

Obdélníkový plech s vyššími okraji si vymažte a vysypte hrubou moukou. Předehřejte si troubu na 180 °C. Šlehejte vajíčka s cukrem do husté světlé pěny. Přidejte změklé máslo, tvaroh, mouku, prášek do pečiva a vše dobře krátce promíchejte. Popřípadě přidejte rozinky. Těsto přelijte na plech, rozetřete, rovnoměrně posypte drobenkou a pečte přibližně 40 minut, dokud nezačnou zlátnout okraje.