Tvarohový koláč
Suroviny
Na těsto:
5 vajec
250 g třtinového cukru
150 g změklého másla
1 kg tvarohu
1 lžíce vanilkového extraktu
5 lžic hrubé mouky plus na vysypání
1 prášek do pečiva
rozinky, sušené brusinky, případně čerstvé nebo kompotované broskve, meruňky nebo mandarinky
Na drobenku:
100 g mouky
100 g jemných ovesných vloček
75 g třtinového cukru
100 g másla
špetka soli
Postup
Připravte si drobenku - Rozpusťte máslo a přidejte ke směsi mouky, vloček a cukru. Lžící vše promíchejte tak, aby se utvořily drobné žmolky.
Obdélníkový plech s vyššími okraji si vymažte a vysypte hrubou moukou. Předehřejte si troubu na 180 °C. Šlehejte vajíčka s cukrem do husté světlé pěny. Přidejte změklé máslo, tvaroh, mouku, prášek do pečiva a vše dobře krátce promíchejte. Popřípadě přidejte rozinky. Těsto přelijte na plech, rozetřete, rovnoměrně posypte drobenkou a pečte přibližně 40 minut, dokud nezačnou zlátnout okraje.