Batátová polévka s fenyklem

Suroviny

  • 350 g moučných brambor

  • 350 g batátů

  • 250 g mrkve

  • 200 g rajčat

  • 200 g cibule

  • 50 g šalotky

  • 30 g másla

  • 250 ml zeleninového vývaru

  • 250 ml kokosového mléka

  • 3 stroužky česneku

  • 1 větší fenykl

  • 1 pórek

  • 1 jarní cibulka

  • 50 g sýru feta

  • 2 lžíce provensálského koření

  • olivový olej

  • sůl

  • pepř

Postup

Rozehřejeme troubu na 200 °C, plech vyložíme pečícím papírem. Brambory a batáty oloupeme a nakrájíme na 1 cm vysoké plátky, které poklademe na plech, zakápneme olivovým olejem a štědře osolíme a opepříme. Dáme péci na cca 30 minut. Mrkev očistíme a nakrájíme na 0,5 cm silné hranolky, rajčata rozkrájíme na osminy a společně s mrkví dáme na gril nebo vroubkovanou pánev restovat na malém množství olivového oleje.

Cibuli, šalotku, česnek i fenykl nakrájíme na kostky, pórek na kolečka. Ve větším hrnci rozehřejeme máslo a cibuli s šalotkou smažíme, dokud nezačne sklovatět. Pak přidáme česnek, pórek a fenykl a restujeme, dokud fenykl nezměkne. Do hrnce přidáme provensálské koření, orestovanou mrkev s rajčaty a opečené brambory s batáty a zalijeme zeleninovým vývarem. Zamícháme, vařečkou ponoříme všechny kousky vyčnívající nad hladinu, přivedeme k varu a pod pokličkou vaříme 10 minut.

Sundáme z ohně a obsah hrnce rozmixujeme ponorným mixérem. Poté důkladně vmícháme kokosové mléko. Servírujeme v miskách, ozdobené kolečky jarní cibulky a rozdrobeným sýrem feta.