Batátová polévka s fenyklem
Suroviny
350 g moučných brambor
350 g batátů
250 g mrkve
200 g rajčat
200 g cibule
50 g šalotky
30 g másla
250 ml zeleninového vývaru
250 ml kokosového mléka
3 stroužky česneku
1 větší fenykl
1 pórek
1 jarní cibulka
50 g sýru feta
2 lžíce provensálského koření
olivový olej
sůl
pepř
Postup
Rozehřejeme troubu na 200 °C, plech vyložíme pečícím papírem. Brambory a batáty oloupeme a nakrájíme na 1 cm vysoké plátky, které poklademe na plech, zakápneme olivovým olejem a štědře osolíme a opepříme. Dáme péci na cca 30 minut. Mrkev očistíme a nakrájíme na 0,5 cm silné hranolky, rajčata rozkrájíme na osminy a společně s mrkví dáme na gril nebo vroubkovanou pánev restovat na malém množství olivového oleje.
Cibuli, šalotku, česnek i fenykl nakrájíme na kostky, pórek na kolečka. Ve větším hrnci rozehřejeme máslo a cibuli s šalotkou smažíme, dokud nezačne sklovatět. Pak přidáme česnek, pórek a fenykl a restujeme, dokud fenykl nezměkne. Do hrnce přidáme provensálské koření, orestovanou mrkev s rajčaty a opečené brambory s batáty a zalijeme zeleninovým vývarem. Zamícháme, vařečkou ponoříme všechny kousky vyčnívající nad hladinu, přivedeme k varu a pod pokličkou vaříme 10 minut.
Sundáme z ohně a obsah hrnce rozmixujeme ponorným mixérem. Poté důkladně vmícháme kokosové mléko. Servírujeme v miskách, ozdobené kolečky jarní cibulky a rozdrobeným sýrem feta.