Italské krémové rizoto se sušenými rajčaty
Suroviny
500 g kulatozrnné rýže
2 lžíce olivového oleje
200 ml suchého bílého vína nebo vermutu
1 l silného vývaru (lze i z kostky)
1 cibule
3 stroužky česneku
Sklenička sušených rajčat v oleji
Máslo
Hrst nasekané petrželky
Hrst parmezánu + další na posypání (celkem asi 120 g)
Pepř
Postup
Nejdřív si připravíme vývar, který po celou dobu přípravy udržujeme horký. V kastrolu rozehřejeme olivový olej, přidáme jemně nasekanou cibuli a česnek a na mírném ohni je orestujeme. Přisypeme rýži a za stálého mícháni ji restujeme do té doby, dokud všechna zrníčka nezprůsvitní. Přilijeme víno, stále mícháme a necháme jej postupně vsáknout do rýže. Přidáme sběračku vývaru, ztlumíme teplotu, opepříme a osolíme. Stále promícháváme a tekutinu necháme opět vsáknout a vyvařit. Poté přidáme další naběračku a takto postupujeme až do chvíle, dokud nespotřebujeme vývar a dokud není rýže měkká na skus. Kdybychom vývar spotřebovali před změknutím rýže, přilijeme trochu horké vody.
Hotové rizoto odstavíme z plotýnky a vmícháme máslo, nasekanou petrželku a polovinu nastrouhaného parmezánu. Důkladně promísíme a necháme asi 2 minuty pod pokličkou dojít. Podle chuti dosolíme, nebo zakapeme citronovou šťávou a promícháme s okapanými a nakrájenými sušenými rajčaty. Podáváme sypané zbylým strouhaným parmezánem.