Perníčky

Suroviny - Perníčky

  • 400 g hladké mouky

  • 140 g cukru moučka

  • 50 g másla

  • 2 vejce + 1 žloutek na potření

  • 2 lžíce tekutého medu

  • 1 lžička jedlé sody

  • 2 lžičky perníkového koření

Suroviny - Sníh

  • 150 g moučkového cukru

  • 1 bílek

Postup - Perníčky

Všechny přísady mimo žloutku na potření smícháme dohromady a vypracujeme hladké těsto. To zabalíme do potravinářské fólie a uložíme nejméně na 12 hodin do lednice.

Troubu předehřejeme na 170 ˚C a vyložíme dva plechy pečícím papírem. V malé mističce smícháme žloutek s jednou lžící vody. Odleželé těsto vyválíme na pomoučeném vále na sílu 2 - 5 mm, vykrájíme tvary a narovnáme je na plech. Pečeme 10 - 12 minut, ihned po vytažení potřeme rozšlehaným žloutkem a necháme vychladnout.

Postup - Sníh

Moučkový cukr prosejeme přes síto, abychom odstranili větší krystaly, které by mohly ucpat sáček na zdobení. Přidáme bílek a metlou vyšleháme do hustého sněhu. Stěrkou vyhrneme do sáčku na zdobení. Ozdobené perníčky přesouváme co nejdříve do chladu, aby se sníh nerozpil.