Perníčky
Suroviny - Perníčky
400 g hladké mouky
140 g cukru moučka
50 g másla
2 vejce + 1 žloutek na potření
2 lžíce tekutého medu
1 lžička jedlé sody
2 lžičky perníkového koření
Suroviny - Sníh
150 g moučkového cukru
1 bílek
Postup - Perníčky
Všechny přísady mimo žloutku na potření smícháme dohromady a vypracujeme hladké těsto. To zabalíme do potravinářské fólie a uložíme nejméně na 12 hodin do lednice.
Troubu předehřejeme na 170 ˚C a vyložíme dva plechy pečícím papírem. V malé mističce smícháme žloutek s jednou lžící vody. Odleželé těsto vyválíme na pomoučeném vále na sílu 2 - 5 mm, vykrájíme tvary a narovnáme je na plech. Pečeme 10 - 12 minut, ihned po vytažení potřeme rozšlehaným žloutkem a necháme vychladnout.
Postup - Sníh
Moučkový cukr prosejeme přes síto, abychom odstranili větší krystaly, které by mohly ucpat sáček na zdobení. Přidáme bílek a metlou vyšleháme do hustého sněhu. Stěrkou vyhrneme do sáčku na zdobení. Ozdobené perníčky přesouváme co nejdříve do chladu, aby se sníh nerozpil.