Zelňačka

Suroviny

  • 640 g kysaného bílého zelí (velká sklenice)

  • 400 g oloupaných brambor

  • 350 g cibule

  • 250 g vařeného uzeného masa nebo šunkové klobásy

  • 35 g hladké mouky

  • 1,2 l kuřecího vývaru

  • 2 lžíce sádla

  • 2 lžíce sladké papriky

  • 2 bobkové listy

  • lžíce drceného kmínu

  • špetka pálivé papriky

  • pepř

  • sůl

  • moučkový cukr

  • zakysaná smetana

Postup

V kastrolu rozehřejeme sádlo, přidáme najemno nakrájenou cibuli a necháme ji lehce zesklovatět. Přidáme drcený kmín, oba druhy papriky, hladkou mouku a restujeme 1 minutu. Zalijeme vývarem a promícháme.

Kysané zelí vymačkáme a nálev dáme stranou. Zelí přidáme do vývaru i se třetinou kyselého nálevu. Přidáme bobkové listy, brambory nakrájené na kostky o hraně 1 cm a vaříme na mírném ohni 15 minut. Přidáme uzené maso nebo klobásu nakrájené na kostky stejně velké jako brambory a vaříme dalších 10 minut. Vyjmeme bobkové listy a polévku dochutíme solí, pepřem a dle potřeby cukrem a nálevem ze zelí. Podáváme se lžící zakysané smetany.