Zelňačka
Suroviny
640 g kysaného bílého zelí (velká sklenice)
400 g oloupaných brambor
350 g cibule
250 g vařeného uzeného masa nebo šunkové klobásy
35 g hladké mouky
1,2 l kuřecího vývaru
2 lžíce sádla
2 lžíce sladké papriky
2 bobkové listy
lžíce drceného kmínu
špetka pálivé papriky
pepř
sůl
moučkový cukr
zakysaná smetana
Postup
V kastrolu rozehřejeme sádlo, přidáme najemno nakrájenou cibuli a necháme ji lehce zesklovatět. Přidáme drcený kmín, oba druhy papriky, hladkou mouku a restujeme 1 minutu. Zalijeme vývarem a promícháme.
Kysané zelí vymačkáme a nálev dáme stranou. Zelí přidáme do vývaru i se třetinou kyselého nálevu. Přidáme bobkové listy, brambory nakrájené na kostky o hraně 1 cm a vaříme na mírném ohni 15 minut. Přidáme uzené maso nebo klobásu nakrájené na kostky stejně velké jako brambory a vaříme dalších 10 minut. Vyjmeme bobkové listy a polévku dochutíme solí, pepřem a dle potřeby cukrem a nálevem ze zelí. Podáváme se lžící zakysané smetany.