Domácí majonéza

Suroviny

  • 3 žloutky

  • 450 ml oleje

  • sůl

  • 2 lžičky dijonské nebo plnotučné hořčice

  • šťáva z jednoho menšího citronu

Postup

Žloutky zbavíme poutek (uzlíky bílků) a dáme je do mísy s kulatým dnem. Osolíme, přidáme hořčici, lehce promícháme a necháme 20 minut odpočinout v lednici. Vyndáme z lednice a začneme šlehat. Pomalu, na začátku skoro po kapkách přiléváme olej a neustále šleháme, dokud nezačne směs houstnout. Ke konci už můžeme přilévat olej v tenkém pramínku. Zašleháme hořčici a citronovou šťávu, směs povolí a zřídne. Opět za stálého šlehání přiléváme tenkým pramínkem zbylý olej, dokud majonéza znova neztuhne. Správná majonéza musí byt krémová jemná a držet tvar.