Máslová vánočka

Suroviny

Na kvásek:

  • 150 ml vlažné vody

  • lžička moučkového cukru

  • 35 g droždí

  • 190 g hladké mouky

Na těsto:

  • 130 ml vody

  • 125 g změklého másla

  • 150 g cukru

  • rovnou lžičku soli

  • 530 g hladké mouky

  • 15 g rozšlehaného vejce (rozšleháme vejce, oddělíme 1-2 lžíce do těsta a zbytek necháme na potření vánočky před pečením)

  • Rozinky

Postup

Suroviny na omladek dobře umícháme v misce a zakryté proti osýchání necháme hodinu kynout.

Nahřejeme troubu na 200 °C. Ke kvásku přidáme zbytek surovin a vypracujeme těsto, které necháme asi 60-90 minut kynout. Vykynuté rozdělíme na dva díly = dvě vánočky, vejdou se vedle sebe na jeden plech. Každý kus těsta rozdělíme na 5 dílků a uválíme z nich stejně dlouhé prameny. Vánočky upleteme a necháme na plechu dobře nakynout. Potřeme vejcem a vložíme do trouby. Teplotu ihned snížíme na 170 °C a asi 30-35 minut pečeme.