Máslová vánočka
Suroviny
Na kvásek:
150 ml vlažné vody
lžička moučkového cukru
35 g droždí
190 g hladké mouky
Na těsto:
130 ml vody
125 g změklého másla
150 g cukru
rovnou lžičku soli
530 g hladké mouky
15 g rozšlehaného vejce (rozšleháme vejce, oddělíme 1-2 lžíce do těsta a zbytek necháme na potření vánočky před pečením)
Rozinky
Postup
Suroviny na omladek dobře umícháme v misce a zakryté proti osýchání necháme hodinu kynout.
Nahřejeme troubu na 200 °C. Ke kvásku přidáme zbytek surovin a vypracujeme těsto, které necháme asi 60-90 minut kynout. Vykynuté rozdělíme na dva díly = dvě vánočky, vejdou se vedle sebe na jeden plech. Každý kus těsta rozdělíme na 5 dílků a uválíme z nich stejně dlouhé prameny. Vánočky upleteme a necháme na plechu dobře nakynout. Potřeme vejcem a vložíme do trouby. Teplotu ihned snížíme na 170 °C a asi 30-35 minut pečeme.