Svíčková na smetaně
Suroviny
800 g pravé hovězí svíčkové
50 g špeku
1 větší mrkev
1 celer (asi 200 g)
1 menší petržel
1 větší cibule
200 g másla
10 kuliček celého pepře
4 kuličky nového koření
2 bobkové listy
šťáva z 1 citronu
200 ml smetany ke šlehání + trochu mléka
hladká mouka na zahuštění
mletý pepř
cukr
Postup
Prošpikujeme maso, osolíme, opepříme a orestujeme na pánvi, aby se zatáhlo. Poté jej dáme do pekáče, posypeme očištěnou nastrouhanou zeleninou, cibulí, kořením, pokapeme citronovou šťávou a polijeme rozpuštěným máslem. Podlijeme malým množstvím vody (asi 1 dcl) a dusíme v troubě zakryté pod poklicí doměkka. Měkké maso vyjmeme, odstraníme koření. Zeleninu se šťávou přelijeme do hrnce a pomalu přivedeme k varu. Zeleninu rozmixujeme nebo propasírujeme, zalijeme smetanou ke šlehání, provaříme a pokud je omáčka moc řídká, zahustíme jíškou nebo hladkou moukou. Nakonec vše přecedíme, podle chuti dosolíme, okyselíme citronovou šťávou, octem nebo přisladíme. Maso nakrájíme na jednotlivé porce, vložíme ho zpět do omáčky a prohřejeme. Výborné s brusinkovým kompotem a houskovým knedlíkem.