Svíčková na smetaně

Suroviny

  • 800 g pravé hovězí svíčkové

  • 50 g špeku

  • 1 větší mrkev

  • 1 celer (asi 200 g)

  • 1 menší petržel

  • 1 větší cibule

  • 200 g másla

  • 10 kuliček celého pepře

  • 4 kuličky nového koření

  • 2 bobkové listy

  • šťáva z 1 citronu

  • 200 ml smetany ke šlehání + trochu mléka

  • hladká mouka na zahuštění

  • mletý pepř

  • cukr

Postup

Prošpikujeme maso, osolíme, opepříme a orestujeme na pánvi, aby se zatáhlo. Poté jej dáme do pekáče, posypeme očištěnou nastrouhanou zeleninou, cibulí, kořením, pokapeme citronovou šťávou a polijeme rozpuštěným máslem. Podlijeme malým množstvím vody (asi 1 dcl) a dusíme v troubě zakryté pod poklicí doměkka. Měkké maso vyjmeme, odstraníme koření. Zeleninu se šťávou přelijeme do hrnce a pomalu přivedeme k varu. Zeleninu rozmixujeme nebo propasírujeme, zalijeme smetanou ke šlehání, provaříme a pokud je omáčka moc řídká, zahustíme jíškou nebo hladkou moukou. Nakonec vše přecedíme, podle chuti dosolíme, okyselíme citronovou šťávou, octem nebo přisladíme. Maso nakrájíme na jednotlivé porce, vložíme ho zpět do omáčky a prohřejeme. Výborné s brusinkovým kompotem a houskovým knedlíkem.