Citronový koláč

Suroviny - Korpus

  • 140 g másla

  • 210 g hladké mouky

  • 70 g cukru moučky

  • 2 žloutky

  • kůra z 1 citronu nebo limetky

  • špetka soli

  • trocha vanilky

Suroviny - Krém

  • 110 g másla

  • 280 g cukru krupice

  • 4 vejce

  • 15 g kukuřičného škrobu

  • 125 ml šťávy z citronu

  • kůra ze 3 - 4 citronu

  • sůl

Postup - Korpus

Změklé máslo, žloutky, cukr, vanilku, sůl a citrusovou kůru utřete do kypré pěny. Do ní zapracujte mouku. Prohněťte a těsto zabalené ve fólii dejte přibližně na půl hodiny do ledničky. Pak ho vyndejte a mezi dvěma fóliemi rozválejte na výšku asi půl centimetru. Jednu fólii odstraňte a pomocí druhé překlopte těsto do kulaté koláčové formy o průměru 25-27 cm. Domačkejte ho do krajů a přebytky odstraňte. Na korpus nyní dejte předem zmačkaný pečicí papír (lépe se s ním pracuje) a nasypte na něj fazole nebo keramické korálky, aby dno zůstalo rovné a nevyběhlo. V horkovzdušné troubě ho pečte při 170 °C asi 15 minut. Pak z něj odstraňte papír se zátěží a vraťte ho na 8-10 minut do trouby, aby ještě zpevnil. Nechte ho vystydnout a vyndejte z formy.

Postup - Krém

Cukr prošlehejte ve větší míse s vejci, s citronovou šťávou a kůrou, škrobem a se špetkou soli. Pak vše zahřívejte na 70 °C (samozřejmě můžete připravovat i ve vodní lázni), až hmota začne mít konzistenci řidšího pudinku. Nesmí se vařit. Odstavte a přes cedník vylijte krém z rendlíku do mísy, aby se varný proces zastavil a abyste se zbavili kůry a případných žmolků.

Do krému vmíchejte na kostičky pokrájené máslo a vylijte ho do vystydlého korpusu. Koláč dejte důkladně vychladit (ideálně až 48 hodin). Před podáváním můžete nahoru dát šlehaný sníh s cukrem nebo ozdobte kopcem šlehačky a rozvařeným ovocem.