Kmínový chléb

Suroviny

  • 1 kg hladké mouky

  • 6 dl vlažné vody

  • 2 lžičky soli

  • 2 lžíce kmínu

  • 1 kostka droždí 42 g

  • 2 lžíce oleje

  • 1 kostka cukru

  • vejce na potření

  • kmín na posypání

Postup

Do vlažné vody dáme kostku cukru, rozdrolíme droždí a necháme ho nakynout. Do mísy dáme mouku, sůl, kmín a promícháme. Přidáme olej a kvásek z vody a droždí. Vypracujeme hladké těsto, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 45 minut.

Plech vymastíme sádlem, na něj položíme bochánek z vykynutého těsta a necháme přikryté utěrkou opět kynout asi 30 minut. Předehřejeme troubu na 225°C, bochánek na povrchu třikrát nařízneme ostrým nožem, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem, dáme péct do spodní části trouby na 15 minut, potom teplotu snížíme na 200°C a dopečeme 25 minut.