Bramborové knedlíky plněné uzeným masem

Suroviny

Na knedlíky:

  • 1 kg ve slupce vařených brambor

  • 300 g hrubé mouky

  • 3 vejce

  • 1 lžička soli

  • 1 lžíce bramborového škrobu

Na náplň:

  • 1 středně velká cibule

  • 600 g uzené krkovice nakrájené na malé kostičky

  • 1 lžíce sádla

Na dokončení:

  • 3 velké cibule

  • 4 lžíce sádla

Postup

Postup na náplň: Na sádle orestujeme najemno nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, přidáme krkovici, prohřejeme, stáhneme z plotny a necháme vystydnout.

Postup na knedlíky: Brambory by neměly být uvařené příliš doměkka, těsto by bylo řídké. Než se pustíte do těsta, dejte vařit vodu. Brambory oloupeme a nastrouháme najemno nebo prolisujeme lisem na brambory. Poprášíme je škrobem, přidáme mouku, vejce a sůl a rychle vypracujeme vláčné těsto. Na pomoučené pracovní ploše těsto vyválíme na plát silný asi 0,5 cm. Vykrajujeme z něj kolečka, doprostřed dáme směs krkovice s cibulí a zabalíme do knedlíků. Vaříme v osolené vroucí vodě asi 9 až 12 minut.

Postup na dokončení: Cibuli nakrájíme najemno a na sádle ji orestujeme na mírném až středním ohni dozlatova. Na talíř dáme zelí, kolem něj knedlíky, které bohatě zasypeme v sádle dozlatova restovanou cibulkou. Knedlíky zalijeme trochou sádla, ve kterém jsme připravovali cibulku.