Bramborové knedlíky plněné uzeným masem
Suroviny
Na knedlíky:
1 kg ve slupce vařených brambor
300 g hrubé mouky
3 vejce
1 lžička soli
1 lžíce bramborového škrobu
Na náplň:
1 středně velká cibule
600 g uzené krkovice nakrájené na malé kostičky
1 lžíce sádla
Na dokončení:
3 velké cibule
4 lžíce sádla
Postup
Postup na náplň: Na sádle orestujeme najemno nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, přidáme krkovici, prohřejeme, stáhneme z plotny a necháme vystydnout.
Postup na knedlíky: Brambory by neměly být uvařené příliš doměkka, těsto by bylo řídké. Než se pustíte do těsta, dejte vařit vodu. Brambory oloupeme a nastrouháme najemno nebo prolisujeme lisem na brambory. Poprášíme je škrobem, přidáme mouku, vejce a sůl a rychle vypracujeme vláčné těsto. Na pomoučené pracovní ploše těsto vyválíme na plát silný asi 0,5 cm. Vykrajujeme z něj kolečka, doprostřed dáme směs krkovice s cibulí a zabalíme do knedlíků. Vaříme v osolené vroucí vodě asi 9 až 12 minut.
Postup na dokončení: Cibuli nakrájíme najemno a na sádle ji orestujeme na mírném až středním ohni dozlatova. Na talíř dáme zelí, kolem něj knedlíky, které bohatě zasypeme v sádle dozlatova restovanou cibulkou. Knedlíky zalijeme trochou sádla, ve kterém jsme připravovali cibulku.