Souvlaki
Suroviny
400 g vepřové kýty
40 g olivového oleje
1 stonek máty
Špetka čerstvě mletého pepře
Šťáva z 2 citronů
2 snítky oregana
1 snítka tymiánu
Postup
Lístky z bylinek sdrhni z větviček a stonků. Maso nakrájej na kostky velikosti 2,5 cm. Maso vlož do misky společně s bylinkami, olejem a pepřem. Promíchej a nech odležet 2 hodiny v lednici.
Troubu rozehřej na 180 °C. Špejle namoč na 10 minut do studené vody. Poté je vyjmi a potři citronovou šťávou. Maso vyjmi z marinády a napíchej ho na špejle. Rozřízni citron na poloviny. Na pánvi rozpal 2 lžíce oleje a špízy na něm opeč z obou stran. Ve stejnou dobu jako špízy vlož do pánve řeznou stranou dolů rozpůlený citron a opeč jej. Poté dopeč špízy 3 minuty v troubě.