Coleslaw

Suroviny

  • 1 větší mrkev

  • 1 cibule

  • 150 g celeru

  • 1 menší hlávka bílého zelí

  • 200 g majonézy

  • špetka mletého pepře

  • 2-3 lžíce krupicového cukru

  • 100 ml smetany ke šlehání

Postup

Bílé zelí nakrouháme na tenké plátky a ještě příčně překrájíme na asi centimetr velké kousky. Zasypeme přibližně jednou lžící soli, důkladně promícháme a asi 20 minut mačkáme, aby zelí pustilo co nejvíc šťávy a zkřehlo. Tekutiny částečně slijeme. Podstatné je důkladné ruční promačkání zasoleného zelí. Mrkev nastrouháme nahrubo, celer najemno a cibuli nakrájíme nadrobno. Vše důkladně promícháme se zelím.

Zálivku si připravíme smícháním cukru a majonézy s prošlehanou smetanou. Suroviny na salát promícháme, dochutíme octem, pepřem a soli dle potřeby a uložíme do chladničky odpočinout alespoň na hodinu, nejlépe do druhého dne. Před podáváním opět dobře promícháme.