Tvarohové knedlíky

Suroviny

  • 1 kg měkkého tučného tvarohu

  • 500 g hrubé mouky

  • 4 vejce

  • špetka soli

  • čerstvé ovoce (jahody, meruňky atd.)

  • 4-5 lžic zakysané smetany

  • 4 lžíce másla

  • 4 lžíce moučkového cukru

Postup

Tvaroh dáme do větší mísy, přidáme špetku soli, rozklepneme vejce, přisypeme mouku a umícháme těsto tak, aby nebylo řídké. Případně dosypeme ještě trochu mouky, záleží na tvarohu. Těsto necháme chvíli odpočinout. Mezitím dáme do většího hrnce vařit vodu, do které přidáme také trochu soli.

Na pomoučeném válu nebo pracovní ploše vyválíme z těsta váleček asi 4 cm vysoký. Rozkrájíme ho na stejně velké dílky. Z nich pak vytvoříme malé placičky, do kterých balíme ovoce. Knedlíky musíte zabalit skutečně pečlivě, nikde nesmí být ani skulinka, jinak by se těsto při vaření protrhlo a ovoce by se vykutálelo do vody. Knedlíky vaříme asi 5 až 8 minut. Nevařte knedlíky moc dlouho, ovoce uvnitř by mělo být pevné. Pokud byste knedlíky vařili dlouho, ovoce by se rozvařilo. Plochým sítkem nebo děrovanou lžící je vyjmeme na talíř, posypeme hojně moučkovým cukrem, polijeme rozpuštěným máslem a ozdobíme zakysanou smetanou. Knedlíky můžete ještě posypat strouhaným tvarohem.