Povidla

Suroviny

  • 2 kg švestek

  • 500 g krupicového cukru

  • 2 lžíce octa

  • 4 lžíce tuzemáku

  • 3 hřebíčky

  • Sklenice na cca 1kg hotových povidel

Postup

Sklenice vymyjeme a vysušíme, troubu předehřejeme na 230 °C. Švestky umyjeme, vypeckujeme a dáme do hlubšího pekáče. Pokapeme octem, promícháme a dáme péct na 20 minut. Po této době švestky rovnoměrně posypeme 250 g cukru (tedy polovinou množství) a dáme péct na dalších 15 minut. Poté opět posypeme zbylými 250 g cukru a znovu dáme zpět do trouby na 15 - 30 minut, podle hustoty. Připravíme si panáka, ve kterém rozdrtíme hřebíčky, zalijeme horkou vodou a necháme pár minut louhovat. Tento výluh nalejeme přes sítko na upečené švestky, přidáme tuzemák a pomocí tyčového mixéru vše smícháme a rozmixujeme. Horká povidla plníme do sklenice lžící.