Polévka z červené řepy a rajčat
Suroviny
6 drobných červených řep
2 lžíce olivového oleje
400g plechovka krájených rajčat
1 cibule, nakrájená na kostičky
1 l zeleninového vývaru
balsamikový ocet
sůl, pepř, tymián
1 stroužek česneku, prolisovaný
bílý jogurt nebo zakysaná smetana
balkánský sýr nebo feta
pažitka nebo petrželka
Postup
Červenou řepu nakrájejte najemno nebo nastrouhejte na hrubém struhadle. Na olivovém oleji opečte doměkka cibuli, přidejte řepu a chvíli restujte. Vlijte rajčata, přidejte vývar a vařte asi deset minut.
Polévku rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Dochuťte solí, pepřem, prolisovaným česnekem, trochou tymiánu a balsamikový octem. Poté přidejte jogurt nebo smetanu, která polévku krásně zjemní. Podávejte s nastrouhaným sýrem a ozdobené pažitkou nebo petrželkou.