Polévka z červené řepy a rajčat

Suroviny

  • 6 drobných červených řep

  • 2 lžíce olivového oleje

  • 400g plechovka krájených rajčat

  • 1 cibule, nakrájená na kostičky

  • 1 l zeleninového vývaru

  • balsamikový ocet

  • sůl, pepř, tymián

  • 1 stroužek česneku, prolisovaný

  • bílý jogurt nebo zakysaná smetana

  • balkánský sýr nebo feta

  • pažitka nebo petrželka

Postup

Červenou řepu nakrájejte najemno nebo nastrouhejte na hrubém struhadle. Na olivovém oleji opečte doměkka cibuli, přidejte řepu a chvíli restujte. Vlijte rajčata, přidejte vývar a vařte asi deset minut.

Polévku rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Dochuťte solí, pepřem, prolisovaným česnekem, trochou tymiánu a balsamikový octem. Poté přidejte jogurt nebo smetanu, která polévku krásně zjemní. Podávejte s nastrouhaným sýrem a ozdobené pažitkou nebo petrželkou.