Linecké cukroví
Suroviny
250 g másla
350 g hladké mouky
120 g moučkového cukru
3 ks žloutku
1 balíček vanilkového cukru
1 lžička citronové šťávy
marmeláda
Postup
Těsto zadělejte na vále. Postupně na něj přes síto prosejte hladkou mouku i cukr. Přisypte vanilkový cukr a do základu nastrouhejte máslo na hrubším struhadle. Přidejte žloutky a citronovou šťávu. Rukama vytvořte hladké těsto, do kterého zapracujte postupně všechnu mouku na vále. Těsto nechte přes noc odpočívat v lednici.
Na lehce pomoučněném vále vyválejte plát vysoký zhruba 2 až 3 milimetry. Z vyválené placky vykrajujte kolečka nebo jiné tvary. Nezapomeňte, že polovina tvarů musí mít vykrojené kolečko uprostřed. Vykrojené tvary pokládejte na pečicí papír na plech. Troubu nastavte na 180 °C a pečte. Ve chvíli, kdy uvidíte, že okraje začínají jen trošičku zlátnout, okamžitě vyndávejte. Mělo by to trvat tak 7 a 8 minut.
Vystydlé linecké rozdělte podle otvoru. Děrované rozložte vedle sebe a posypte moučkovým cukrem. Plné pomažte marmeládou ze strany, která ležela na plechu a poté slepujte.