Linecké cukroví

Suroviny

  • 250 g másla

  • 350 g hladké mouky

  • 120 g moučkového cukru

  • 3 ks žloutku

  • 1 balíček vanilkového cukru

  • 1 lžička citronové šťávy

  • marmeláda

Postup

Těsto zadělejte na vále. Postupně na něj přes síto prosejte hladkou mouku i cukr. Přisypte vanilkový cukr a do základu nastrouhejte máslo na hrubším struhadle. Přidejte žloutky a citronovou šťávu. Rukama vytvořte hladké těsto, do kterého zapracujte postupně všechnu mouku na vále. Těsto nechte přes noc odpočívat v lednici.

Na lehce pomoučněném vále vyválejte plát vysoký zhruba 2 až 3 milimetry. Z vyválené placky vykrajujte kolečka nebo jiné tvary. Nezapomeňte, že polovina tvarů musí mít vykrojené kolečko uprostřed. Vykrojené tvary pokládejte na pečicí papír na plech. Troubu nastavte na 180 °C a pečte. Ve chvíli, kdy uvidíte, že okraje začínají jen trošičku zlátnout, okamžitě vyndávejte. Mělo by to trvat tak 7 a 8 minut.

Vystydlé linecké rozdělte podle otvoru. Děrované rozložte vedle sebe a posypte moučkovým cukrem. Plné pomažte marmeládou ze strany, která ležela na plechu a poté slepujte.